Друк

Оскільки традицію святкувань зі столами, що вгинаються, не зламати, тому краще дотримуватися обмежень особисто

Тривалі вихідні із нічними розвагами і сном до обіду вибивають нас із режиму, тому потім більшості дуже важко повертатися до праці. Чи можна уникнути цього болючого процесу, як допомогти своєму організму знову адаптуватися до робочого режиму, запитали ми в експертів "RIA плюс". Ми також попросили їх поділитися власним досвідом подолання "святкового синдрому".

"Мертвий сезон" для бізнесу - Я навіть жартую, що ми поміняли день на ніч як немовлята, - каже, посміхаючись, пані Надія (40 р.). - Сина раніше першої-другої ночі спати не вкладеш, а наступного дня навіть о 12-й не добудишся. Переживаю, як він до школи ставатиме, адже підйом тоді о 7-й ранку! Зрештою, і ми з чоловіком "розслабилися", адже кожного дня або ми йдемо в гості, або друзі до нас приходять. Певно, спершу тяжко буде на роботі... Середину зими, на яку припадає низка вихідних, люди бізнесу традиційно вважали "мертвим сезоном". Робочий рік фактично починався не 1 січня, а 1 лютого. Через кризу ситуація стала ще складнішою, адже деякі підприємства не просто відпочивали кілька днів, а відправили своїх працівників у відпустки за власний рахунок принаймні до 19 січня або й до початку лютого. Коли всі повернуться до роботи, почнеться "аврал", а отже, сварки і конфлікти. - Треба буде готувати звітність, - каже психоаналітик Владислав Газолишин. - Всі почнуть бігати, кричати, бо ще не звикли до робочого режиму. Тому перша порада: так довго не святкувати, бо це шкідливо для здоров'я. Страждає весь організм, психіка також. Найкращий варіант - упродовж тривалих свят краще вдома не сидіти, а кудись їхати. Куди мандрувати, на думку психолога, - значення не має. Головне - змінити обстановку, звичне оточення. "Треба... міняти людей..." Погоджуються із цим і лікарі. Адже вони бачать, наскільки переїдання та малорухливий спосіб життя шкодять нашому здоров'ю. - Кожного року задаю собі питання, як змінити наші традиції святкувань, і не можу на нього відповісти, - каже лікар-кардіолог Василь Пришляк. - Не бачу виходу... Причому це стосується не лише зимових свят, а й, наприклад, весіль. Столи мають вгинатися, адже наїдків господині зазвичай готують стільки, що вистачило б на вдвічі більшу кількість гостей. Ту саму картину ми бачимо під час випускних вечорів у школах-вузах... За кордоном такого немає! Медика дивує, чому така далеко не багата нація, як наша, допускає подібне марнотратство. Причина - у ментальності, а змінити її дуже важко. - Я вже думав, хто б то міг спинити це неподобство, - продовжує чоловік. - Це було б під силу справжньому велету нації, авторитету. Скажімо, якби закликав відмовитися від поганої традиції відомий релігійний лідер Андрей Шептицький, ймовірно, йому це вдалося б. Багато зробити, як на мене, може і преса. Але нашим нинішнім політикам-урядовцям це не під силу. Адже для того, аби когось переконати чогось не робити, треба від цього насамперед відмовитися самому. Тож залишається одне - пристосовуватися, обмежуючи себе особисто. Василь Пришляк, наприклад, під час застілля намагається їсти легшу їжу: салати, зелень, рибу, причому невеликими порціями. Наступного дня після застілля, якщо відчуває, що все ж переїв, сідає на дієту або й взагалі нічого не їсть, а лише п'є чаї. - Так, я вмію собі допомогти і своїм хворим, але як переконати інших? Повірте, не знаю, - зізнається лікар. - Треба хіба що... міняти людей. Просто кожен має свідомо дійти до того, що харчування повинне бути поміркованим, що фізичні навантаження потрібні, інакше здоров'я не збережеш. "Такого робити не можна..." Швидко подолати "святковий синдром" у бізнесі справді дуже важко, стверджує голова організації роботодавців Тернопілля Віктор Дрозд. - Звісно, ми цієї проблеми навіть на рівні регіону не вирішимо, адже це - загальнонаціональна біда, - каже чоловік. - Я ж хотів би, щоб у нас було, як у Європі - максимум 3-4 дні свят. Наступні канікули - через кілька робочих днів, аби не втрачати ритму. Віктор Дрозд погодився, що входити у режим після відпочинку тривалістю 10 і більше днів важко всім, причому треба враховувати, що не працювали весь цей час усі і налаштовуватися на працю треба всім разом, а не так, як тоді, коли ви повертаєтеся з відпустки. Тому пережити цей період настільки важко. - Окрім того, так багато вихідних робити просто не можна, бо це погано відбивається на економіці держави загалом, - додає він. Натомість координатору Координаційної ради громадських організацій Тернопільщини "Українська справа" Тарасові Гребеняку не так дошкуляють застілля, як морально-психологічна проблема повернення до роботи. - Я маю чотирьох дітей, і вони гарно співають, тому я на свята перетворююся на водія, - пояснює чоловік. - Ми всі вихідні їздимо колядувати до родини, друзів, знайомих. Тож засиджуватися за столом зазвичай немає коли, а випивати не виходить, бо я - за кермом. Однак повертатися до праці все одно важко. Причому важко всім - і тим, хто спав до обіду, і тим, хто їв зайве, і навіть тим, хто відпочивав активно... Керівник тернопільської фірми "Артес" Олександр Пільгун у відпочинок на свята практично не "занурювався". Мовляв, хотілося дочитати те, що так довго відкладав, переглянути ті фільми, на які завжди бракувало часу. - Читав, думав, аналізував, планував... - перелічує підприємець, - ну і святкував, звісно ж, з родиною. Проте намагався не споживати надмірну кількість їжі та спиртного - все в міру. Сподіваюся, "наслідки" святкування мене не турбуватимуть. Поради експертів - Якщо переїли під час застілля, намагайтеся наступного дня перейти на розвантажувальне меню (попостити, їсти лише їжу рослинного походження і т. ін.); - не забувайте щодня виконувати простий комплекс фізичних вправ; - можна допомогти собі заспокоїти нервову систему - попити заспокійливі чаї, прийняти препарати на травах; - влаштовуйте прогулянки на свіжому повітрі, звісно, краще поїхати кудись на природу, але можна хоча б просто пройтися на роботу чи додому пішки; - не варто "включатися" у роботу раптово - просто з порога у вир; - намагатися стримувати емоції, декому не обійтися без заспокійливого; - не використовувати каву як допінг; - перші робочі дні краще зробити коротшими. За інф. В.Газолишина, В.Пришляка